Winterbanden

Elk jaar is er weer een discussie over winterbanden. Zijn ze nu wel echt nodig. Zomerbanden zijn toch ook goed en hoe zit het met de vierseizoenen banden. Hierbij wil ik een paar aspecten naast elkaar leggen over hoe ik er tegenaan kijk. Denk eraan dat uw banden alle krachten van uw auto overzet op het wegdek. Zowel remkrachten als acceleratiekrachten. Als u de hoek omgaat zijn het uw banden die ervoor zorgen dat die 1000 KG de hoek om kan gaan.

Er zijn twee grote verschillen tussen winterbanden en zomerbanden. Dit zijn het profiel en de samenstelling van het rubber.

_DSF5982

Het profiel is datgene wat er aan de buitenkant te zien is. Een zomerband heeft een vrij dicht patroon. ‘Grote’ stukken dicht rubber. Een winterband heeft dit niet. Deze ‘grote’ stukken rubber zijn onderverdeeld in lamellen. Door het draaien van de band vervormt het rubber, waardoor deze lamellen open komen te staan en daardoor beter in de sneeuw grijpen. Hierdoor ontstaat er betere grip in de sneeuw. De ‘grote’ dichte stukken van een zomerband blijven hier bovenop liggen en dit verhoogt de kans op glijden.

Het andere verschil is de samenstelling van het rubber. Als het koud is wordt rubber hard, als het warm is zacht. Bij een winterband liggen de ideale omstandigheden in een lager temperatuurgebied. Dit betekent dat het rubber van een winterband zachter is bij lagere temperaturen. Hard rubber glijdt makkelijker over een oppervlak dan zacht rubber. Daarom worden winterbanden geadviseerd bij lagere buitentemperaturen. Ons advies is bij een maximale buitentemperatuur van 7 graden over te stappen op winterbanden.

Een vierseizoenenband is daarom altijd een concessie. Beter als een zomerband in de winter en beter als een winterband in de zomer. Grote voordeel is minder kosten als twee sets banden. Argumenten om wel of niet voor winterbanden te kiezen zijn er genoeg. De keuze blijft uiteraard altijd aan u als klant. Tuurlijk is het mogelijk om met u winterbanden te rijden in de zomer en zomerbanden in de winter. Maar in beide gevallen geldt dat de juiste band voor het juiste seizoen een veiliger resultaat oplevert.

Sneeuwkettingen zijn in Nederland niet toegestaan!

Te allen tijde moet u uitkijken in het verkeer en u aanpassen aan de omstandigheden. Banden zijn alleen hulpmiddelen. Ze hebben allemaal hun grens.